Tasarrufun iptali davasında hak düşürücü süre

İptal davası hakkı, batıl tasarrufun vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmekle düşer. Burada bahsi geçen süre zamanaşımı olmayıp hak düşürücü süre olduğundan hakim tarafından kendiliğinden göz önüne alınacak ve davalı (ya da davalılar) itirazı söz konusu olmasa da dava süresinde açılmamış ise usulden reddedilecektir.May 21, 2019

Tasarrufun iptali davasında hak düşürücü süre ne zaman başlar?

Tasarrufun iptali davası 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde açılmak zorundadır. Bu sürenin geçirilmesinden sonra artık dava açılamayacaktır. 5 yıllık süre iptale tabi tasarrufun yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Kanunun 278.

Tasarrufun iptali davasının tabi olduğu hak düşürücü süre kaç yıldır?

İİK 280. maddesince, borçlu tarafından alacaklıya zarar verme kastıyla yapılan tasarruflara karşı dava açma hak düşürücü süresi; tasarruf işlemin alacaklı tarafından bilindiği veya bilinmesini gerektiren açık emarelerin bulunduğu hâllerde bu tarihten itibaren beş yıl içinde borçlu aleyhine iptal davası açılabilir.

Tasarrufun iptali davası sonucunda ne olur?

Mahkeme tarafından tasarrufun iptali davasının kabul edilmesi halinde, dava konusu tasarrufun tümünün değil; takip konusu alacak miktarı ile sınırlı olarak (ya da takip konusu alacak ve eklentilerine -faiz, masraf gibi- yetecek oranda) iptaline karar verilmesi gerekir.

Tasarrufun iptali davasında ihtiyati haciz konulabilir mi?

II. Tasarrufun İptali Davasında Tedbir İcra ve İflas Kanununun 281. maddesinde; 'Hâkim, iptale tabi tasarrufların konusu olan mallar hakkında alacaklının talebi üzerine ihtiyati haciz kararı verebilir.

Tasarrufun iptali davası kararının kesinleşmesi gerekir mi?

Tasarrufun iptali davası ile haciz veya iflas yolunda borçlunun alacaklıdan mal kaçırmasını önlemek amaçlanmaktadır. Tasarrufun iptali davası şahsi bir davadır. Alacaklı davayı kazanırsa mal borçlunun mülkiyetinden çıkmamış gibi takibe devam ederek alacağına kavuşabilir. İptal kararları kesinleşmeden icra edilebilir.

Tasarrufun iptali davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Tasarrufun iptali davası taşınmaz aynına ilişkin olmadığından kesinleşmeden icraya konulabilir. 8. Hukuk Dairesi 2015/1340 E. , 2015/4607 K. Alacaklı vekili tarafından borçlu aleyhinde, . … maddesi gereğince gayrimenkule ve buna ilişkin aynı haklara ilişkin hükümler kesinleşmedikçe icra edilemezler.

Icra takibi olmadan tasarrufun iptali davası açılabilir mi?

Borçlu hakkında başlatılmış icra takibinin bulunması ve kesinleşmiş olması gerekir. Ancak Yargıtay içtihatlarında kabul edildiği üzere; icra takibinin, tasarrufun iptali davasının açılma tarihinden sonra başlatılabilmesi de mümkündür.